Σάββατο 30 Μαΐου 2015

Μπισκότα Σαβαγιαρ (Lady Fingers)

Νόστιμα, αφράτα και σπογγώδη μπισκότα ιδανικά για γλυκά με κρέμες!


Υλικά για 50-60 μπισκότα (εξαρτάται από το μέγεθος):

4 αυγά (τα χωρίζουμε σε ασπράδια και κρόκους)
100γρ αλεύρι (1 φλυτζάνι)
100γρ ζάχαρη κρυσταλική (μισό φλυτζάνι)
60γρ ζάχαρη άχνη (4 κουταλιές σούπας)
λίγη ακόμη ζάχαρη άχνη για το πασπάλισμα
1 βανίλια



Εκτέλεση :

Βάζουμε τα ασπράδια σε ένα μπολ και είτε με σταθερό μίξερ είτε με χειρός αρχίζουμε να τα ανακατεύουμε στο δυνατό. Επειδή θέλουμε να φτιάξουμε μαρέγκα προσέχουμε στα ασπράδια να μην έχει πέσει καθόλου κρόκος.

Μόλις τα ασπράδια έχουν γίνει σαν αφρός σταματάμε το χτύπημα και προσθέτουμε την ζάχαρη άχνη.

Συνεχίζουμε το δυνατό χτύπημα μέχρι τα ασπράδια να γίνουν μαρέγκα. Πώς καταλάβαίνουμε αν η μαρέγκα είναι έτοιμη και σωστή; Θα πρέπει να στέκεται και να σχηματίζει κορφές.

Σε ένα άλλο μπολ (εγώ χρησιμοποίησα το ίδιο και μετέφερα τη μαρέγκα σε άλλο) βάζουμε τους κρόκους με την κρυσταλική ζάχαρη και την βανίλια. Τα χτυπάμε αμέσως γιατί αν τα αφήσουμε πολύ ώρα η ζάχαρη θα αφυδατώσει τον κρόκο και θα τον ''ψήσει''.

Χτυπάμε δυνατά μέχρι να ανοίξει πολύ το χρώμα του κρόκου. Το μίγμα είναι έτοιμο όταν βλέπετε ότι καθώς πέφτει το μίγμα για 3-4 δευτερόλεπτα στέκεται στην επιφάνεια.

Μέσα στο μίγμα με των κρόκων ρίχνουμε λίγη μαρέγκα και ανακατεύουμε. Αυτό γίνεται για να το αραιώσουμε ώστε να μπορεί να ενσωματωθεί πιο εύκολα με την υπόλοιπη μαρέγκα η οποία είναι πολύ αφράτη.

Προσθέτουμε την υπόλοιπη μαρέγκα και με μια σπάτουλα ανακατεύουμε απαλά απαλά να μην πέσει ο όγκος της μαρέγκας και να γίνουν ένα.

Έτοιμο! Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 190 βαθμούς αέρα.

Κοσκινίζουμε το αλεύρι πάνω από τα αυγά και ανακατεύουμε σιγά σιγά να ενσωματωθεί.

Στρώνουμε σε ένα ταψί λαδόκολλα, βάζουμε λίγο από το μίγμα σε ένα κορνέ και αρχίζουμε να φτιάχνουμε τα σαβαγιαρ. Το μήκος και το πάχος εξαρτάται καθαρά από εσάς. Δεν φουσκώνουν πολύ οπότε ό,τι σχήμα τους δώσουμε αυτό περίπου και θα έχουν στο τέλος. Πασπαλίζουμε με λίγη ζάχαρη άχνη και την αφήνουμε για ένα λεπτό.

Μετά το ένα λεπτό ξαναπασπαλίζουμε με ζάχαρη άχνη όλα τα σαβαγιάρ και τα βάζουμε κατ' ευθείαν στον προθερμασμένο φούρνο.

Ψήνουμε για 10-12 λεπτά. Όταν βγουν από τον φούρνο είναι πολύ μαλακά. Τα αφήνουμε να κρυώσουν και να σταθούν για να τα βγάλουμε από το ταψί. Αν δείτε ότι κολλάνε και δεν βγαίνουν εύκολα πάρτε μια σπάτουλα και ξεκολλήστε τα γιατί με το χέρι υπάρχει ο κίνδυνος να τα σπάσετε μιας και είναι πολύ αφράτα.

Τα αποθηκεύουμε σε ένα μπολ με καπάκι μέχρι να τα χρησιμοποιήσουμε.
Καλή επιτυχία!!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου