Πέμπτη 26 Φεβρουαρίου 2015

Πραλινόψωμο

Απλά τέλειο!!

 

Υλικά :

450γρ αλεύρι
3/4 φλυτζανιού ζάχαρη
2 κουταλάκια γλυκού μαγιά ξερή ή 120γρ προζύμι
1 πρέζα αλάτι
30γρ βούτυρο
1 φλυτζάνι γάλα
1 αυγό
3 κουταλιές σούπας γεμάτες πραλίνα
1 κουταλάκι μαχλέπι τριμμένο (προαιρετικά)











 



Εκτέλεση :

Στο αλεύρι ανακατεύουμε την μαγιά, την ζάχαρη, το μαχλέπι και λίγο αλάτι (προσέξτε το αλάτι να μην έρθει σε απ'ευθείας επαφή με τη μαγιά).


 
Διαχωρίζουμε το αυγό και κρατάμε το ασπράδι στην άκρη διότι θα το χρησιμοποιήσουμε στο τέλος.


Λιώνουμε στο φούρνο μικροκυμμάτων το βούτυρο μέσα στο γάλα. Προσέχουμε να μην κάψουμε το γάλα διότι δεν θα φουσκώσει η ζύμη αν καεί η μαγιά. Πρέπει να ζεσταθεί τόσο όσο να το αισθανόμαστε απλά ζεστό/χλιαρό στο δάχτυλο.
Όταν είναι έτοιμα τα ρίχνουμε στο αλεύρι μαζί με τον κρόκο αυγού. Χτυπάμε στο μίξερ με το γάτζο ψωμιού ή ζυμώνουμε με το χέρι για περίπου 10 λεπτά.

Όταν το ζυμαράκι μας είναι έτοιμο το βάζουμε σε ένα λαδωμένο μπολ και το λαδώνουμε από όλες τις μεριές.

Το αφήνουμε σκεπασμένο με μεβράνη σε ζεστό μέρος για μια ώρα περίπου ώστε να φουσκώσει περίπου στο διπλάσιο μέγεθος.

Μεταφέρουμε το ζυμαράκι μας σε καθαρή επιφάνεια, το ανοίγουμε σε στρογγυλό σχήμα και το γυρνάμε σφιχτά σε ρολό. Αν κολλάει ρίχνουμε λίγο αλεύρι στην επιφάνεια που δουλεύουμε.

Μόλις το τυλίξουμε σε ρολό το κόβουμε σε 4 ίσα κομμάτια.

Και τα πλάθουμε σε μπαλάκια

Σε ένα μπολάκι βάζουμε τις τρεις κουταλιές πραλίνας και αν δούμε ότι δεν είναι πολύ ρευστή την βάζουμε λίγα δευτερόλεπτα στο φούρνο μικροκυμμάτων.

Ανοίγουμε το πρώτο μπαλάκι σε στρογγυλό φύλλο ούτε πολύ χοντρό ούτε πολύ ψιλό.

Τοποθετούμε ένα στρογγυλό πιάτο πάνω από το φύλλο και το πιέζουμε ελαφρώς. Θα πρέπει το φύλλο να είναι λίγο μεγαλύτερο από το πιάτο.

Με αυτόν τον τρόπο σχηματίζουμε το περίγραμμα όπου θα μπει η πραλίνα.

Με ένα κουτάλι απλώνουμε μια κουταλιά πραλίνας μέχρι το περίγραμμα που σχηματίσαμε. Μεταφέρουμε το πρώτο φύλλο σε λαδόκολλα και έπειτα στο ταψί. Συνεχίζουμε με το άνοιγμα του δεύτερου φύλλου.

Όταν ανοίξουμε το δεύτερο φύλλο το βάζουμε πάνω από το πρώτο, ξανακάνουμε το περίγραμμα με το πιάτο και απλώνουμε την δεύτερη κουταλιά πραλίνας

Κάνουμε το ίδιο και με το τρίτο φύλλο δηλαδή ανοίγουμε, το βάζουμε πάνω από το δεύτερο, κάνουμε το περίγραμμα και βάζουμε την τρίτη κουταλιά πραλίνας. Τέλος ανοίγουμε το τέταρτο φύλλο και το βάζουμε πάνω κλείνοντας έτσι το ψωμί.

Βάζοντας το πιάτο σαν οδηγό κόβουμε ό,τι φύλλο περισσεύει.

Στο κέντρο του ψωμιού τοποθετούμε ένα ποτήρι του κρασιού.

Κόβουμε στα τέσερρα σε σχήμα σταυρού και έπειτα στο κάθε κομμάτι κόβουμε άλλα 4 κομμάτακια.

Όταν τα κόψουμε όλα θα έχουμε 16 κομματάκια. Πιάνουμε με τα δυο χέρια δύο κομμάτια και αρχίζουμε να τα γυρνάμε σε αντίθετη φορά. Δηλαδή το κομμάτι που έχουμε πιάσει με το αριστερό χέρι το γρυνάμε αριστερόστροφα και το κομμάτι που έχουμε πιάσει με το δεξί χέρι δεξιόστροφα.
Όταν τελειώσουμε ενώνουμε τις ακρούλες ανά δύο και θα έχουμε αυτό το αποτέλεσμα. Αφήνουμε πάλι να φουσκώσει για περίπου 30 λεπτά σε ζεστό μέρος (το καλύτερο μέρος είναι ο φούρνος όπου δεν περνάνε ρεύματα αέρα). Μετά τα 30 λεπτά αλείφουμε με το ασπράδι του αυγού που κρατήσαμε όλο το ψωμί ώστε να πάρει όμορφο χρώμα.

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 για περίπου 15 με 18 λεπτά. Προσέχουμε να μην καεί γιατί ψήνεται πολύ γρήγορα. (το μικρό κομματάκι που βλέπετε δίπλα είναι από τα φύλλα που περίσσεψαν όταν τα έκοψα)

Καλή επιτυχία!!!






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου