Σάββατο 25 Οκτωβρίου 2014

Αυγολέμονο

Το αυγολέμονο είναι το απαραίτητο ''αξεσουάρ'' για τις σούπες και όχι μόνο. Είναι μια σάλτσα που δένει τα φαγητά και τους χαρίζει μια πλούσια υφή και  λεμονάτη γεύση!

 

Υλικά :

1 αυγό
1 μεσαίο λεμόνι
1 κουταλιά νερό

Αν η ποσότητα του φαγητού σας είναι μεγάλη διπλασιάστε τις ποσότητες.

(αν η σούπα σας δεν έχει ''δέσει'' μπορείτε στο λεμόνι να βάλετε μια κουταλιά κορν φλαουρ)


Εκτέλεση :



Χωρίζουμε το ασπράδι του αυγού από τον κρόκο. Προσθέτουμε στο ασπράδι τη μια κουταλιά νερό και χτυπάμε με τον αυγοδάρτη ή με ένα μιξερ χειρός μέχρι να φτιάξουμε μια απαλή μαρέγκα
Μόλις η μαρέγκα είναι έτοιμη ρίχνουμε μέσα τον κρόκο.
Ανακατεύουμε με απαλές κινήσεις να διαλυθεί ο κρόκος και να ενωθεί με τη μαρέγκα
Στύβουμε το λεμόνι μας (αν χρειαστεί να βάλουμε κορν φλαουρ γιατί το φαγητό μας είναι πολύ νερουλό, το προσθέτουμε σε αυτό το στάδιο και ανακατεύουμε με ένα πηρούνι να διαλυθεί καλά μέσα στο λεμόνι)
Μέσα στο λεμόνι βάζουμε ζουμί από το φαγητό και ξεκινάμε να το ρίχνουμε μέσα στο αυγο αργά αργά. Αυτό το κάνουμε για να πάρει το αυγολέμονο την θερμοκρασία του φαγητού ώστε όταν το ρίξουμε στο φαγητό να μην ''κόψει''.
Έαν μας φαίνεται λίγο το ζουμί από το φαγητό στο αυγολέμονο προσθέτουμε κι άλλο ανακατεύοντας αργά. Βεβαιωνόμαστε ότι έχουμε κλείσει το μάτι της κατσαρόλας και δεν βράζει το φαγητό πριν ρίξουμε το αυγολέμονο.

Ρίχνουμε το αυγολέμονο πάνω από το φαγητό και με αργές κινήσεις ανακατεύουμε με την κουτάλα ή κουνώντας την κατσαρόλα κυκλικά.

Το φαγητό θα γίνει τέλειο και κρεμώδες!

Καλή επιτυχία!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου